Dogodki‎ > ‎2015‎ > ‎

Randin dan

Ponedeljek, 9. februarja 2015, 17h - 19h
Svetovna kavarna Sputnik, Tržaška cesta 128, Ljubljana (zgornje nadstropje)

Ayn Rand, rojena kot Alisa Zinovjevna Rosenbaum, je bila filozofinja, scenaristka (z Oscarjema nominirana Love Letters in You Came Along) in pisateljica (med njenimi deli sta svetovno znana romana Atlas Shrugged in The Fountainhead).

Ayn Rand je kot pisateljica delovala v 2. polovici 20. stoletja v Združenih državah Amerike. Iz Sovjetske zveze je s seboj prinesla vpogled v grozote komunizma in svoja prepričanja o naravi človeka ter njegovega delovanja izražala preko svojih romanov. Iz romantičnega realizma njenih del je bila jasno vidna filozofska plat zgodb, ki se je kasneje kot filozofska teorija oblikovala pod izrazom objektivizem. Kmalu je pisateljica pridobila sloves tudi kot filozofska sila, ki je zaradi svoje kontroverznosti dobivala vedno večji odziv v javnosti. 
Pisateljica in filozofinja je svoja prepričanja utemeljila glede na pet vej filozofije. Tako je objektivizem v metafiziki pomenil absolutno realnost, v epistemologiji razum, v etiki racionalni egoizem, v politiki in ekonomiji prosti trg ter v estetiki romantiko. Postal je ena od filozofij, ki podpira libertarni pristop do življenja posameznika ter političnega in ekonomskega sistema. 

Poglavitna sestavina objektivizma je etična podstat, ki temelji na delovanju razuma in posledično oblikuje celovit sistem razumevanja posameznika in sveta. Temelji na piramidi vrednot, ki vodi do kar najbolj učinkovitega razumevanja. Objektivizem lahko razumemo samo, če ga analiziramo celostno in izpeljemo dognanja iz osnovnih principov.
Svetilnik vsako leto praznuje rojstne dni velikih mislecev libertarianizma:
  • 2. februar - Randin dan
  • 2. marec - Rothbardov dan
  • 8. maj - Hayekov dan
  • 31. julij - Friedmanov dan
  • 29. september - Misesov dan