Randin dan

Ponedeljek, 9. februarja 2015, 17h - 19hSvetovna kavarna Sputnik, Tržaška cesta 128, Ljubljana (zgornje nadstropje)

Ayn Rand, rojena kot Alisa Zinovjevna Rosenbaum, je bila filozofinja, scenaristka (z Oscarjema nominirana Love Letters in You Came Along) in pisateljica (med njenimi deli sta svetovno znana romana Atlas Shrugged in The Fountainhead).

Ayn Rand je kot pisateljica delovala v 2. polovici 20. stoletja v Združenih državah Amerike. Iz Sovjetske zveze je s seboj prinesla vpogled v grozote komunizma in svoja prepričanja o naravi človeka ter njegovega delovanja izražala preko svojih romanov. Iz romantičnega realizma njenih del je bila jasno vidna filozofska plat zgodb, ki se je kasneje kot filozofska teorija oblikovala pod izrazom objektivizem. Kmalu je pisateljica pridobila sloves tudi kot filozofska sila, ki je zaradi svoje kontroverznosti dobivala vedno večji odziv v javnosti. 

Pisateljica in filozofinja je svoja prepričanja utemeljila glede na pet vej filozofije. Tako je objektivizem v metafiziki pomenil absolutno realnost, v epistemologiji razum, v etiki racionalni egoizem, v politiki in ekonomiji prosti trg ter v estetiki romantiko. Postal je ena od filozofij, ki podpira libertarni pristop do življenja posameznika ter političnega in ekonomskega sistema. 

Poglavitna sestavina objektivizma je etična podstat, ki temelji na delovanju razuma in posledično oblikuje celovit sistem razumevanja posameznika in sveta. Temelji na piramidi vrednot, ki vodi do kar najbolj učinkovitega razumevanja. Objektivizem lahko razumemo samo, če ga analiziramo celostno in izpeljemo dognanja iz osnovnih principov.

Svetilnik vsako leto praznuje rojstne dni velikih mislecev libertarianizma:

Tokratni dogodek ob Randinem dnevu je bila delavnica, kjer sta se v razpravo vključila tako gosta dr. Rok Svetlič in dr. Žiga Turk, kot vsi prisotni v občinstvu. Na delavnici smo razglabljali o vseh petih vejah filozofije in petih principih, ki jih v tem okviru predstavlja objektivizem. Na ta način smo aktivno uporabljali razum, edino sredstvo za kvalitetno preživetje posameznika v svetu (kot pravi Rand) in sprožili proces, ki nas bo kar najbolje pripeljal do racionalnih zaključkov. Tako smo ta dan obeležili kar najbolj učinkovito in se najbolje spoznali z avtorico ter njeno filozofijo. Delavnico je povezoval Svetilnikov mladi raziskovalec Alen Alexander Klarić.