Obletnica rojstva dr. Miltona Friedmana

Dne: 30. 7. 2012

Jutri praznujemo 100. obletnico rojstva dr. Miltona Friedmana, nobelovega nagrajenca za ekonomijo in enega največjih borcev za svobodo.

Dr. Friedman je znal s svojimi pronicljivimi idejami in nastopi, tudi televizijskimi, vzbuditi zanimanje širše javnosti  za ekonomsko in  širšo družbeno-politično problematiko. Kot strastni zagovornik svobode je nasprotoval širokemu spektru intervencije države v posameznikovo sfero in sicer tako na ekonomskem kot tudi na drugih področjih vsakodnevnega življenja.

Dr. Friedman je uspešno in dolgoletno svetoval  vladam po svetu pri ekonomskih reformah, medtem ko je desetletja delil svoje bogato znanje s  študenti na Univerzi v Chicagu. Označili so ga celo za vodjo »čikaške ekonomske šole«.

Dr. Friedman  je leta 1976 prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo.

Ob tej obletnici v društvu Svetilnik prirejamo v torek, 31. julija 2012 ob 20h v Hotelu City Maribor dogodek z naslovom »Friedmanova zapuščina idejam svobode«, v sklopu katerega si bomo pod zvezdami ogledali priznani dokumentarni film »The Power of Choice« in ob večerji poklepetali o dr. Miltonu Friedmanu.  Življenje, delo in ideje dr. Friedmana bo povzel Svetilnikov gostujoči raziskovalec na področju ekonomije dr. Jure Stojan.