ESFL konferenca v Berlinu

Avtorica: Katja Kos, Svetilnik

Dne: 23. april 2015

Več kot 500 študentov ter ljubiteljev svobode iz vse Evrope in dlje, od tega 4 iz Slovenije, smo se preko vikenda od 10 do 12 aprila 2015 zbrali na 4. vsakoletni European Students for Liberty konferenci v Berlinu. Glavna tema tokratne tridnevne konference so bile odprte meje, kjer se je torej predavalo, razmišljalo in razglabljalo o problematiki migracij v sodobnem svetu. Dandanes namreč skorajda vsak dan poslušamo oz. beremo o tem, kako imigranti kadar niso zavzeti z zmanjševanjem plač, izpodrivanjem domačih delavcev, preplavljanjem bolnišnic, šol in zaporov, ogrožajo nacionalno varnost itd. Takšno razmišljanje vsekakor ni novo, je pa za mnoge Evropejce, ki tako rekoč sploh ne poznajo več meja znotraj same Evrope medtem, ko postajajo omejitve za državljane drugih predvsem t.i tretjih držav vse strožje, toliko bolj problematično, kajti pravica, da se lahko svobodno premikaš je pomembna sama po sebi in je tudi predpogoj za mnoge ostale pravice in svoboščine. Mnogi izmed nas, ki smo se udeležili konference namreč verjamemo, da bi ljudje morali biti svobodni, da živijo svoje življenje kakor želijo, dokler s tem ne motijo pravic drugih.

Namen konference pa ni bil le seznaniti udeležence in diskutirati o problematiki migracij ampak razmišljati in razglabljati tudi na splošno o ideji liberalizma/libertarianizma iz različnih vidikov in v okviru različnih problemov, kar je razvidno tudi iz raznolikosti predavanj izvedenih s strani nekaj več kot 40 predavateljev.

Prvi dan smo se udeleženci naprej zbrali in registrirali, stkala so se že prva poznanstva in nato so kaj kmalu sledila predavanja in uvodni nagovor. Uvodnemu nagovoru sta sledila še otvoritveni govor Sama Bowmana: Why We Need Them and How to Get Them in ključni govor Nobody Deserves to Die at Sea, nato pa še podelitev ESFL nagrad, po podelitvi pa večerja in izmenjava mnenj in idej ter medsebojno druženje in spoznavanje udeležencev.

Drugi dan je bil prav tako dan izredno zanimivih in poučnih kakor tudi največih predavanj. Predavanjem je sledilo kosilo in Liberty Fair, na katerem so se predstavile razne organizacije s svojim delom, promocijskim materialom in svojo ponudbo, med drugim tudi Društvo Svetilnik z Liberty Seminars, kjer sem spoznala veliko Liberty Seminars aluminijev kakor tudi potencialnih udeležencev (na sliki zgoraj ob mani Zoltan Kesz, alumni Liberty Seminars in trenutno poslanec v madžarskem parlamentu; na slika levo so trije slovenski alumni Liberty Seminars Matej Avsenak Ogorevc, Rok Novak in Simon Virant). V nadaljevanju je potekalo še več predavanj in predavanj, ki so jih pripravili študenti. Zaključili smo s ključnim nagovorom Daniela Hannana: Why Libertarians Should Be Eurosceptic, sledila je večerja, izmenjava vtisov tega dne ter razglabljanje pozno v noč. Zadnji dan se je začel s predavanjem, nato je bil čas za ključni govor Flemminga Rosea: Free Speech in a Globalized World, kateremu je sledil zaključni govor Toma Palmerja: We Don't Need No Infantilization: Liberating Ourselves from the Prohibitionist State, le temu pa še zaključna slovesnost.

Konferenca je nedvomno minila zelo hitro in mi bo ostala v lepem spominu kot vikend poln odličnih predavanj, novih prijateljstev in zanimivih informacij ter idej. Prav tako pa se je v meni znova prebudilo upanje za boljšo prihodnost in nov zagon za borbo oziroma za soustvarjanje te prihodnosti skupaj z rojaki iz vsega sveta, ki nas združuje ideja svobodne družbe.