Randin dan

Sobota, 20. februar 2016, 17h - 19h

Hostel Tresor, Čopova ulica 38, Ljubljana (zgornje nadstropje)

Ayn Rand, rojena kot Alisa Zinovjevna Rosenbaum, je bila filozofinja, scenaristka (z Oskarjema nominirana Love Letters in You Came Along) in pisateljica (med njenimi deli sta svetovno znana romana Atlas Shrugged in The Fountainhead). 

Ayn Rand je kot pisateljica delovala v 2. polovici 20. stoletja v Združenih državah Amerike. Iz Sovjetske zveze je s seboj prinesla vpogled v grozote komunizma in svoja prepričanja o naravi človeka ter njegovega delovanja izražala preko svojih romanov. Iz romantičnega realizma njenih del je bila jasno vidna filozofska plat zgodb, ki se je kasneje kot filozofska teorija oblikovala pod izrazom objektivizem. Kmalu je pisateljica pridobila sloves tudi kot filozofska sila, ki je zaradi svoje kontroverznosti dobivala vedno večji odziv v javnosti. 

Tokratni dogodek ob Randinem dnevu je bil pogovor s Simonom Mastnakom, izvršnim direktorjem skupine Alta, strokovnjakom za finance in kapitalske trge. Randin teoretični pogled na podjetništvo in podjetnike ter njihovo vlogo v družbi smo poskušali združiti s

Svetilnik vsako leto praznuje rojstne dni velikih mislecev libertarianizma:

praktičnimi okoliščinami v Sloveniji ter se preizpraševali o ideološki poziciji podjetnika v slovenskem prostoru. Zaključili smo z debato o tematiki, v katero smo aktivno vključili tudi poslušalce.