Cato University 2012

Avtor: Jure Baloh, Svetilnik

Dne: 13. avgust 2012

Prvi dan Cato University 2012 je potekal v znamenju spoznavanja in odkrivanja osebnih zgodb udeležencev. Ugotovili smo, da je pravzaprav vsak imel edinstveno zgodbo – svojo pot, ki jo je prehodil ob odkrivanju idealov svobodne družbe in idej klasičnega liberalizma.

Naslednji dnevi so potekali po dokaj ustaljenem urniku – dve predavanji zjutraj, dve po kosilu, ter še govor ali dva pri večerji. Vmesne trenutke smo izkoristili za izmenjavo vtisov in mnenj, večere pa za kakšne daljše pogovore o življenju in še čem.

Pravzaprav je celoten seminar potekal v duhu sproščene diskusije, kjer smo svoje dvome lahko izrazili in jih potem tudi razčistili, brez strahu pred očitki in aroganco bolj izkušenih mislecev.

Vsa predavanja so bila vrhunska. Predavatelji kot so Steve Landsburg, Tom Palmer, Robert McDonalld, in drugi, so mojstri pripovedovanja zgodb - še tako zapletene in tehnične koncepte so predstavili v preprosti, razumljivi angleščini. Predvsem pa so znali pritegniti občinstvo (tudi v jutranjih in večernih urah) in nas popeljati po poteh zgodovine, ekonomije, prava in če česa. Tako smo spoznavali zgodovino ekonomske rasti in zakaj je pomembna, zgodovino nastanka držav in svobode, zgodovino nastanka ZDA skozi prizmo svobode. Lotili smo se tudi prava: zakaj je pomemna vladavina prava in kakšne kršitve ustave so se zgodile skozi ameriško zgodovino – zadnja letos poleti, ko je ameriško ustavno sodišče presodilo, da je Obamin zdravstveni zakon ustaven. Te in druge teme so zagotovile pestrost predavanj, tako da je vsakdo lahko našel kaj zase, hkrati pa smo slišali tudi kaj, česar sami verjetno ne bi nikoli preštudirali – recimo o lastninskih pravicah med indijanci.

V torek zvečer smo imeli večerjo v prostorih ameriškega senata, kjer nas je nagovoril senator Rand Paul iz Kentuckya. Rand Paul je eden od glavnih zagovornikov svobode, prostih trgov in omejene moči države med ameriškimi politiki. Tako kot njegov oče, Ron Paul, opominja ameriške državljane, da so ZDA zašle s poti, katero so začrtali ustanovni očetje. Predvsem med ameriškimi udeleženci seminarjev je bilo čutiti izjemen ponos, da imajo tudi take predstavnike v glavnih organih oblasti, kar jim vpliva upanje, da je prihodnost na strani svobodnih posameznikov.

Sredino popoldne smo imeli prosto, kar sem izkoristil za obisk Iana Vasqueza in Marie Andersen (Center for Global Liberty and Prosperity, Cato Institute). Pogovarjali smo se o delovanju Društva Svetilnik, o naših izzivih in o tem kako jih lahko premagamo in gradimo na prepoznavnosti ter uspešno udejanjamo našo misijo.

Več o programu Cato University 2012 si lahko preberete na http://www.cato.org/cato-university/schedule.html. Nekaj predavanj je na voljo tudi na C-Span: http://www.c-span.org/Events/CATO-University-Seminar-Examines-Economic-Growth-and-Public-Policy/10737432713/.

Ko sem na koncu potegnil črto, sem ugotovil, da je zelo težko ovrednotit vse prednosti obiska tovrstnega dogodka. Gotovo so name največji vtis naredila nova poznanstva ter nove ideje ki sem jih slišal (in tudi stare predstavljene v novi luči, in z drugimi besedami); predvsem pa vidim ključno prednost v notranjem zagonu, v novi motivaciji za študij in razširjanje idej klasičnega liberalizma. Težko je ta občutek opisati nekomu, ki se še ni udeležil tovrstnega dogodka. Vse kar lahko taki osebi rečem je – pojdi in doživi!

Na tem mestu bi se rad zahvalil vsem, ki so mi tako ali drugače pomagali pri udeležbi na Cato University – veste kdo ste, in večno vam bom hvaležen! Nadaljujte s svojo podporo in omogočite še več mladim, da se udeležijo tovrstnih dogodkov. Zaznamovali jih bodo za dolgo, morda celo za celo življenje. In mnogi bomo na koncu nekega dne tudi sami podpirali generacije za nami.

Profesor Landsburg med primerjavo gospodinjstva in vlade

Tom Palmer razlaga pomembnost vladavine prava

Senator Rand Paul in Jure Baloh.

Diskusije ob večerjah so se raztegnile pozno v noč 

Mednarodna zasedba iz Danske, Poljske, Slovenije in ZDA 

David Boaz v svojem govoru ob zaključku Cato Univeristy 2012