Think Tank Leadership izobraževanje 2012

Avtor: Lovro Jurgec

Dne: 12. oktober 2012

Od 30. septembra do 3. oktobra je v New Yorku potekal Atlasov dogodek Think Tank Leadership Training, na katerega je bilo povabljenih 37 udeležencev iz 20 držav. Sam sem na dogodek bil povabljen kot predstavnik društva Svetilnik. 

Prvi dan oziroma večer, saj se je dogodek pričel v poznih popoldanskih urah, je bil namenjen spoznavanju ter sproščenemu druženju  z drugimi udeleženci. Med prekrasnim sprejemom in večerjo je udeležence nagovoril izvršni direktor Atlas Networka, Brad Lips, ki je v svojem govoru poudaril vlogo think tankov pri širjenju idej svobode.

Naslednji dan je minil v znamenju strateškega pozicioniranja ter načrtovanja vloge in namena svojega think tanka v družbi, v kateri ta deluje. Najprej smo bili deležni zelo zanimivega predavanja Edite Maslauskaite iz Lithuanian Free Market Institute, ki je na primeru svojega inštituta opisovala korake, ki so potrebni za to, da si think tank pridobi pomembno mesto v družbi. Po kosilu nam je Robin Sitoula iz Samriddhi - Property Institute v svojem predavanju razložil korake in adaptacijo t.i. »krožno projektnega menedžmenta« pri delovanju uspešnega think tanka. V popoldanskih urah pa smo imeli priložnost prisluhniti Atlasovi raziskovalki Bettini Horst, ki je izvrstno predavala o tem, kako think tank uspešno pridobi medijski vpliv v družbi in kako ga nato tudi obdrži.

Tretji dan je bil v celoti namenjen predavanjem o uspešni strategiji za pridobitev donatorjev. V sklopu te teme smo lahko udeleženci prisluhnili dvema odličnima predavateljema in v praksi uspešnima strategoma Michel Kelly Gagnon-u iz Montreal Economic Institute in Ann Fitzgerald iz A.C. Fitzgerald & Associates, ki sta v svojih predavanjih predstavila vse zanke in rešitve uspešnega zbiranja finančnih sredstev za delovanje klasično-liberalnega think tanka. V poznih popoldanskih urah so bila na vrsti izbirna predavanja v sklopu katerih sem se udeležil simulacije poslovne večerje s pomembnim donatorjem in od katere sem pridobil veliko pomembnih napotkov za svoje nadaljnjo delu v društvu Svetilnik. Zvečer smo se udeleženci, čeprav  že malce utrujeni od napornega celodnevnega urnika, udeležili še sprejema na domu člana Atlasovega upravnega odbora Gerrya Ohrstroma, kjer smo s klepetom v prijetni družbi zaključili uspešen dan.

Zadnji dan tega tega zelo zanimivega dogodka v središču New Yorka je minil v znamenju predavanj Nielsa Veldhiusa iz Fraser Instituta, ki je bilo namenjeno predvsem učinkoviti oceni dela, ki ga think tanki opravljajo v svojih državah. Po tem predavanju se je Think Tank Leadership Training 2012 zaključil, vsi udeleženci pa smo se nato udeležili še dveh Atlasovih dogodkov, Liberty Forum in Freedom Dinner 2012, kjer sta se mi pridružili Svetilnikovi raziskovalvki dr. Katarina Zajc in mag. Tanja Stumberger.

Od tega dogodka sem odnesel veliko novega in pomembnega znanja ter tudi izpolnil moj poglavitni cilj udeležitve tega izobraževanja, kar je bil spoznati čim več ljudi, ki se v svojih državah borijo za ideje svobode ter tako najti motivacijo za nadaljnje in še višje cilje društva Svetilnik.