Vtisi s FEE seminarja

Avtor: Jure Bukovec

Dne: 1. marec 2012

 

Jure Bukovec je član društva Svetilnik in podiplomski študent ekonomije na univerzi Stirling, Velika Britanija.

 

Med študijem na Ekonomski fakulteti v Ljubljani sem se pravzaprav po naključju začel zanimati za klasično liberalno tradicijo ekonomske misli, ki se nato nadaljuje v teoriji avstrijskih ekonomistov, po kateri je ta smer ekonomije dobila tudi ime, in sicer Avstrijska šola ekonomije. Moje zanimanje za to smer je prišlo med iskanjem literature za esej o uvedbi evra, med katerim sem naletel na internetno stran inštituta Ludwig-a von Mises-a. S prebiranjem člankov na tej strani, se mi je odkrila popolnoma nova, mnogo bolj zanimiva, in kar je najpomembnejše, zelo racionalna stran ekonomske vede, kakor tista, ki so me jo poučevali na fakulteti. Po mnogo prebranih člankih, sem se odločil za nakup nekaj knjig, napisanih od ekonomistov avstrijske šole – ena izmed prvih je bila Mises-ov magnus opus Human Action. Ideje, ki sem jih prebiral v tej in ostalih knjigah avstrijskih ekonomistov, so v meni vzbudile željo, da bi se še bolj poglobil v ekonomsko teorijo, ter se začel aktivno ukvarjati s promocijo avstrijske šole ekonomije in njene nerazdružljive sopotnice svobode posameznika.

 

Potem ko sem se zbližal z društvom Svetilnik – društvo, ki deluje v Sloveniji od leta 2008, in se ukvarja s promocijo idej klasičnega liberalizma, svobode posameznika, prostega trga in omejene vloge države v družbi – sem začel iskati dogodke oziroma seminarje, kjer se združujejo ljudje, ki so jim te ideje blizu. S pomočjo gdč. Tanje Štumberger, ki je bila takrat zaposlena na inštitutu Cato v Washington-u, D.C., ZDA, sem se marca 2011 prijavil na eno- tedenski seminar, ki je le eden v sklopu seminarjev, ki ga organizira Fundation for Economic Education – FEE, in ki je potekal v Atlanti, GA., ZDA od 20. do 25. junija 2011.

 

Preden opišem svoje izkušnje iz dogajanja na samem seminarju, bi bilo dobro, da namenim nekaj vrstic predstavitvi same organizacije FEE.

 

Foundation for Economic Education, ali skrajšano FEE, je ena izmed najstarejših prosto-tržnih organizacij v ZDA, ki jo je leta 1946 ustanovil Leonard E. Read, in je namenjena preučevanju in napredovanju filozofije svobode. Misija organizacije je zagovarjanje osnovnih načel svobodne družbe: svetost privatne lastnine, posameznikove svobode, vladavine prava, prostega trga, ter moralne nadoblasti posameznikove izbire in odgovornosti nad vsiljivostjo državnih organov.

 

FEE deluje kot neprofitna in nepolitična izobraževalna ustanova, ki organizira seminarje in predavanja, tako za srednješolske otroke, kot za do- in podiplomske študente. V več kot 60-ih letih svojega delovanja so na dogodkih FEE-ja, med drugimi predavali nekateri izmend najbolj vplivnih mislecev zadnjih 60 let: Ludwig von Mises, F.A. von Hayek (Nobelov nagrajenec za ekonomijo), Milton Friedman (Nobelov nagrajenec za ekonomijo), James Buchanan (Nobelov nagrajenec za ekonomijo), Vernon Smith (Nobelov nagrajenec za ekonomijo), Israel Kirzner, Walter Williams, George Stigler (Nobelov nagrajenec za ekonomijo), Frank Chodorov in ostali.

 

Brezplačni seminarji, ki jih organizira FEE so razdeljeni na dva sklopa, in sicer je en sklop namenjen srednješolcem, drugi pa študentom. Seminarji potekajo na treh lokacijah v ZDA: za srednješolce so organizirani v Salt Lake City-u, UT., za študente pa v Atlanti, GA., in Irivington-u, NY.

 

Seminar, na katerega sem se prijavil, se je imenoval Freedom University: Current Events! Kot pove že sam naslov, so bili dogodki povezani s finančno krizo rdeča nit, ki se je vlekla tekom seminarja, vendar so predavanja, trajajoča približno eno uro, združevala tako ekonomsko teorijo, filozofijo, zgodovino, kot tudi sociologijo in politično analizo ostalih trenutno perečih vprašanj.

 

Udeleženci smo bili nastanjeni v zelo kakovostnem hotelu v centru Atlante in par minut hoje oddaljeni od kongresnega centra, kjer so potekala predavanja. Tudi za hrano je bilo poskrbljeno s strani organizatorjev, tako da je vsak udeleženec kril samo stroške prevoza do Atlante in nazaj domov.

 

Eden izmed najbolj zanimivih tednov, ki sem jih kadarkoli preživel, se je začel s predstavitvijo predavateljev in udeležencev seminarja. Predavatelji, ki so prišli z vseh koncev ZDA, so profesorji in/ali raziskovalci na raznih ameriških univerzah in inštitutih, kot sta Cato in FEE.

 

Vsak dan, ki se je začel ob devetih zjutraj, je bil drugačen. Dnevno so bila na sporedu tako predavanja – najmanj 3, kot tudi družabni dogodki. Kakor sem napisal zgoraj, so predavanja pokrivala razna področja. Tista, ki so se meni zdela najbolj zanimiva, so bila na teme Business Cycles (v katerem je dr. Ben Powell razložil kako je prišlo do aktualne finančne in ekonomske krize, posledice nizkih obrestnih mer centralnih bank, ki so se odražale v ekonomiji v zgrešenih investicijskih projektih, itn.), The Free Market and the Environment (na tem predavanju nam je dr. Doug Bandow razložil, da bi se na prostem trgu in s pravilno določenimi lastninskimi pravicami lahko bolje pripravili na klimatske spremembe in zmanjšali obremenitev razvoja na okolje), Monopoly & Anti-trust (dr. Mark Hendrickson je predstavil sile konkurence, ki delujejo na trgu in uničijo monopolistična podjetja) in How to Fix Healthcare (na tem predavanju je dr. Doug Bandow predstavil ideje in rešitve, kako popraviti enega izmed največjih problemov današnje družbe).

 

Kljub začetnemu nerganju udeležencev, smo se na koncu vsi strinjali, da so bili družabni dogodki res nekaj posebnega, in smo se prav zaradni njih najbolje spoznali medseboj. Med predavanji so predavatelji razdelili vprašanja ali kakšne druge naloge – ena izmed nalog, na primer, ki smo jo imeli, je bila narediti skeč na temo predavanj, ki smo jih tisti dan poslušali, neka druga pa risanje stripa –, katere smo po koncu predavanj v skupinah reševali, o njih debatirali ter kasneje predstavili ostalim skupinam. Iskanje reševitev, debatiranje, in še posebej končne predstavitve, sta spremljala obilica smeha in zabave.

 

Dan se je ponavadi končal do šestih popoldne. Po koncu smo se udeleženci odpravili v hotel, kjer smo se odpočili, šli v bazen ali kaj podobnega, nato pa smo se zopet zbrali in šli skupaj raziskovat Atlanto. Obiskali smo tekmo baseball-a (ob koncu katere nas je ujela huda nevihta, tako da smo se v hotel vrnili popolnoma premočeni, vendar izredno dobre volje in nasmejani, saj je domača ekipa zmagala), muzej in tovarno Coca-Cole (iz Atlante namreč izvira ta pijača poznana celemu svetu), CNN center (prav tako je Atlanta dom te multinacionalke), olimpijski park (Atlanta je leta 1996 gostila poletne olimpijske igre), rojstno hišo Martin Luther King-a (mislm, da ni potreben poseben komentar o tem velikem človeku), in pa seveda kar precejšnje število pubov.

 

Nad čimer sem bil zelo navdušen, je to, da so udeleženci seminarja prišli iz vseh delov sveta – od Avstralije, Vietnama, Kitajske, Gane, evropskih držav, do Kanade, ZDA in Kolumbije, in iz raznih področij študija. Prevladovali so namreč študentje političnih in poslovnih ved ter ekonomije, vendar je bilo nekaj tudi takih, ki so imeli tehnično izobrazbo. Kljub tem kulturnim in izobrazbenim razlikam, smo se vsi odlično ujeli in smo še vedno redno v stikih.

 

Glede na spekter tem, ki se obravnavajo na seminarju, zelo priporočam obisk vsem – ne glede na smer študija, saj smo vsi del družbe in je potrebno, da imamo vsi vsaj delno znanje o ekonomskih temah. Sem pa prepričan, da bo vsak odnesel zelo veliko novega znanja, poleg tega pa bo spoznal ljudi s celega sveta, ki mu/ji bodo za vedno ostali dobri prijatelji.

 

(Rok za prijavo na letošnje FEE seminarje je 16. april 2012. Prijavite se lahko na tem linku.)