Mladi za svobodo od Beograda do Stockholma

Avtor: Matej Avsenak Ogorevc

Dne: 29. oktober 2012

Ni še dolgo tega, ko sem bil prepričan, da ni nikogar, ne blizu ne daleč, ki bi poznal filozofijo osebne svobode, t.i. libertarijansko oz. libertarno filozofijo, in se podpisal pod njo. Bolj ko sem govoril o njej, bolj čudno so me gledali. 

Nato sem izvedel za Ron Paula, ki je zanetil ogenj 

zanimanja za te in podobne ideje med mladimi Američani. Lepo je bilo videti na video posnetku (desno), kako ga okoli 8.000 študentov na Univerzi v Los Angelesu pozdravlja in ploska njegovim govorom, ki so pravo nasprotje običajnim političnim pravljicam. Ne glejte k državi, ko iščete boljšo prihodnost, je bilo med drugim njegovo sporočilo. Država vam ne more ničesar dati, česar vam ni najprej vzela. Država se približuje fiskalni luknji, ki lahko močno ogrozi vašo svobodo in vašo prihodnost. Luč na koncu tunela iščite v osebni svobodi in minimalni državi. 

Kdaj ste nazadnje slišali politika izreči kaj podobnega?

Toda ko sem se spet ozrl okoli sebe, spet isto okolje in iste socialistične ideje, ki prežemajo Evropo. Ali bo tudi pri nas kdaj nastopila Ron Paul revolucija? Ni se mi zdelo verjetno. Le nekje v daljavi so odmevali protesti Daniela Hannana in Nigela Faragea iz EU parlamenta.

Toda v zadnjih nekaj mesecih se stvari spreminjajo z bliskovito hitrostjo. Roka, ki jo države po vsem svetu držijo okoli vratu posameznika, se krepi z vsakim dnem, ko v proračunih nastajajo vse večje luknje. Ljudje se prebujajo, še posebej mladi. Iz dneva v dan spoznavam ljudi, ki so naklonjeni tem idejam in iščejo knjige in druge vire, ki bi jim pomagali spoznati te ideje bolje.

Zato toliko bolj navdušuje, ko sem izvedel za relativno mlado organizacijo European Students for Liberty (ESFL), katere začetki segajo šele v leto 2011, in katera že stopa po sledeh svojega starejšega brata, ameriške Students for Liberty (SFL).  Po uspehu lanske ESFL konference, ki se je je udeležilo 220 študentov iz 25 držav, letos organizacija stvari zajema z veliko žlico, saj organizira kar 5 regionalnih konferenc v Vilni, Stockholmu, Torinu, Münchnu in Beogradu.

Sam kanim 3. novembra kreniti v Beograd, kjer ESFL konferenco organizira v sodelovanju s tamkajšnjim Libertarijanskim Klubom -LibeK. Na konferenci bo zanimivo videti govore vodilnih mislecev na tem področju, predvsem dr. Toma Palmerja, avtorja knjige Realizing Freedom, iz inštituta Cato. Toda morda se še bolj nadejam novih poznanstev in doživljanja ozračja, ki bo gotovo polno energije in upanja za ustvarjanje prihodnosti, vredne človeka, t.j. prihodnosti, ki temelji na osebni svobodi.

Več prispevkov avtorja lahko najdete na njegovem osebnem blogu.