Četrti seminar "Svoboda in tranzicija" v Bohinju

Avtor: Bogdan Sajovic

Dne: 29. september 2011

 

V Bohinju je od 20. do 26. septembra letos potekal že četrti seminar »Freedom and Transition« v soorganizaciji inštituta Cato iz Washingtona D.C. in društva za promocijo svobode Svetilnik.

 

Teme predavanj so se raztezale od politike prek ekonomije do ekoloških vprašanj. Katarina Zajc iz Pravne fakultete v Ljubljani je predavala na temo vladavine prava, medtem ko je Tanja Štumberger z inštituta Cato predavala o liberalni misli skozi zgodovino. Mark Calabria z istega inštituta je imel predavanji o finančni krizi ter prihodnosti mednarodnega valutnega tekmovanja. Dan Mitchell pa se je osredotočil na vzroke in posledice dolžniške krize ter na vprašanja davčne politike, »davčnega tekmovanja« in davčnih oaz. Philip Hanson z Univerze v Birminghamu je predaval na temo variacij kapitalizma v postkomunističnih državah s posebnim fokusom na Rusijo, Primož Kocuvan pa je razčlenjeval vprašanje, ali je srednja in

vzhodna Evropa prijateljica ali sovražnica svobodnih trgov. Milica Vukotić z Univerze v Donji Gorici je predavala o zasebnem šolstvu. Urban Vehovar s Primorske univerze je predaval o demokraciji in korupciji, Mišo Alkalaj z Inštituta Jožef Stefan pa se je osredotočil na laži in zavajanja, ki se jih poslužuje mainstream ekološke srenje. 

Kljub natrpanemu urniku je udeležencem, ki so bili letos iz Slovaške, Ukrajine, Romunije, Bolgarije, Nemčije in Slovenije, ostalo še nekaj časa za prijetno druženje, vožnjo s kanuji po Bohinjskem jezeru ter oglede Bleda in okolice.

Udeleženci seminarja »Freedom and Transition« na Bledu

 

Članek je bil objavljen v tedniku Demokracija dne 29. septembra 2011.