Liberty forum in Freedom večerja 2012

Avtorica: dr. Katarina Zajc

Dne: 12. november 2012

Od 3 do 4 oktobra 2012 je mreža Atlas organizirala Liberty forum in Freedom večerjo v New Yorku, ZDA, ki se ju je udeležilo 430 posameznikov iz 40 držav Ti so predstavljali 120 organizacij mreže Atlas. Društvo Svetilnik sta ob meni zastopala še mag. Tanja Štumberger in Lovro Jurgec.

Izkušnja je bila čudovita, saj sem se tega vsakoletnega druženja udeležila prvič, srečala pa sem kopico podobno mislečih ljudi, s katerimi smo razpravljali o najrazličnejših temah, od izobraževanja do blagovnega denarja, vloge islama v svetu in podobno.

Druženje se je začelo s spoznavanjem udeležencev, najprej ob kavi in čaju, kasneje pa s hitrim mreženjem (speed networking). Naj razložim - vsi, ki so želeli skleniti nova ponzanstva, so sedli nasproti drug drugemu ob dolgi mizi in imeli par minut časa, da osebi na nasprotni strani mize povedo kdo so in s čim se ukvarjajo. Po nekaj minutah se je ena vrsta presedla za eno mesto, tako da je vsakdo dobil novega sogovornika. Ideja je čudovita, saj v kratkem času spoznaš veliko ljudi.

V času kosila smo izvedeli, kdo so nagrajenci letošnjih Templeton Freedom nagrad. Slednje so bile ustanovljene z namenom, da nagradijo organizacije po vsem svetu, ki se proti revščini borijo tako, da preprečijo njen nastanek in do nje sploh ne pride. Vsaka od šestnajstih nagrajenih organizacij je prejela po 10.000 USD.

Nato so med omenjeni nagrajenci bile izbrane tri organizacije, ki so dobile priložnost, da z inovativnim projektov prepričajo “Shark Tank” komisijo za pridobitev dodatnih 5.000 USD. Zmagala je The TaxPayer’s Alliance iz Velike Britanije. 

V popoldanskem času smo imeli na voljo prisluhniti naslednjim predavanjem:

V času večerje je bil najprej organiziran govor podpredsednika fundacije Atlas Toma G. Palmerja o novo izdani knjigi "After the Welfare State". 

Sledilo je t.i. “Elevator Pitch” tekmovanje, kjer so imeli predhodno izbrani udeleženci 60 sekund časa, da predstavijo poslanstvo, delovanje in uspeh svoje organizacije. Društvo Svetilnik je zastopal Lovro Jurgec (slika desno).

Po večerji so najbolj zagreti v sosednjem pubu spremljali prvo predsedniško debate med predsednikom Barackom Obamo in izzivalcem Mittom Romneyem.

Naslednji dan se je začel že zelo zgodaj, kjer je med zajtrkom Grover Norquist imel govor z naslovom “Kam gredo ZDA?” Po zajtrku je bilo možno obiskati naslednja predavanja:

V času kosila smo prisluhnili govoru Matta Kibbeja, ki je predstavil svojo knjižno uspešnico "Hostile Takeover: Resisting Centralized Government’s Stranglehold on America". Ta govori o tem, kako razvoj tehnologije omogoča ljudem, da zmanjšajo vpliv političnih strank in strankarskih aparatov na vodenje države.

Pred govorom smo si ogledali video, v katerem nastopa nobelovec Milton Friedman, ki na zelo zanimiv način razloži bistvo znamenitega eseja "I, Pencil", v katerem avtor Leonard Read pojasni pomen specializacije in prostih trgov za blaginjo ljudi po celem svetu (video desno).

Ob zaključku kosila je predsednik mreže Atlas Alex Cheufen predstavil prve diplomirance Atlas Leadership akademije, med katerimi je tudi Svetilnikova raziskovalka mag. Tanja Štumberger. 

Po kosilu smo imeli na voljo naslednja predavanja:

Zvečer je nastopila težko pričakovana 2012 Freedom večerja, ki je potekala v Capitale, prostorih nekdanje Bowery banke na spodnjem Manhattnu. Častna govorca večerje sta bila Chen Guangcheng, kitajski borec za človekove pravice in Virginia Postrel, Bastiatova nagrajenka leta 2011 (sliki spodaj). Po svečani večerji je bilo mogoče tudi zaplesati.