Svoboda se vrača domov!

Avtor: Matej Avsenak Ogorevc, ESFL lokalni koordinator za Slovenijo

Dne: 15. marec 2013

Ni jih mnogo, ki bi oporekali trditvi, da že kar nekaj časa ideje svobode najbolje uspevajo na severnoameriških tleh, medtem ko v Evropi, zibelki klasičnega liberalizma, pretežno gojimo sadike socializma. Vendar po tem, kar smo doživeli pred dobrim tednom dni v Belgiji, smo lahko veliko bolj optimistični glede prihodnosti liberalizma v Evropi. Morda smo celo priča ponovnega razcveta liberalizma pri nas.

Med 8. in 10. marcem 2013 je v belgijskem univerzitetnem mestu Leuven, nedaleč od Bruslja, potekala druga konferenca European Students For Liberty (ESFL), ki je združila mlade iz vsega sveta, željne odkrivanja idej svobode, razglabljanja tako o abstraktnih kot praktičnih družbenih problemih, izmenjavanja izkušenj ter navezovanja novih prijateljstev. V Leuven je prispelo preko 360 mladih iz več kot 40 držav in 6 kontinentov, s čimer je konferenca postala največje študentsko srečanje privržencev klasičnega liberalizma v Evropi. Dogodek je presegel vsa pričakovanja in dokazal ne samo, da je za te ideje veliko interesa tudi v domovini klasičnega liberalizma, temveč je zanimanje skokovito naraslo od prve ESFL konference pred dobrim letom, ko se je v Leuvnu zbralo okoli 220 mladih.

Zakaj takšno zanimanje in navdušenje? Konec koncev so si vsi udeleženci tako pot kot tudi bivanje v Leuvnu plačali z lastnimi sredstvi. Kdo bi si še pred nekaj meseci, kaj šele leti, predstavljal, da se lahko v središču Evrope zbere skoraj 400 mladih, ki tri dni govorijo o svobodi, pravičnosti, ekonomiji, zgodovini, podjetništvu itd. Toda če se malo bolje ozremo okoli sebe, ali je to res takšno presenečenje? Medtem ko se nam pred očmi kopičijo problemi evra in Evropske unije, ko opazujemo svetovno gospodarstvo stagnirati ali padati že peto leto, ko vemo, kaj nam bodo politiki in mediji povedali še preden se priklopimo na novice, ko slišimo iste »rešitve« za stare probleme že petdesetič, se pojavlja nova pot. Ne desna, ne leva, ne rdeča, ne bela, ne zelena ali modra, kakor tudi ne cerkvena ali ateistična, temveč pot svobode in miru, spoštovanja, sodelovanja in osebne odgovornosti. Mladi smo tisti, ki bomo hočeš nočeš podedovali vse te dolgove, ki bomo morali reševati vprašanja, ki so jih generacije politikov odlagale na jutri. Ta jutri je zdaj tu in vemo, da mora biti problem tako ali drugače rešen, zato v takšnih številkah skozi sneg in dež potujemo v središče Evrope, da bi se pogovorili, kaj skupaj in vsak v svoji domovini lahko storimo, da bi prepričali svoje prijatelje in bližnje o pravilnosti medsebojnega sodelovanja in spoštovanja osebe in njegove lastnine, namesto grabljenja tujega skozi instrumente države in pripadajoče organe. Sicer pa to zavzetost, kot kaže, vedno bolj opažajo tudi v medijih po kontinentu, saj so si dogodek ogledali in ga povzemali številni mediji, med drugim tudi Russia Today.

Lahko smo ponosni tudi na slovenske barve, saj nas je s pomočjo Elementuma in Svetilnika v Leuven odšlo pet, kar nas uvršča med najbolje zastopane države na konferenci! Eden izmed članov slovenske odprave Žiga Mujakič se konference spominja takole: "S konference sem odnesel veliko prijetnih vtisov, nekateri zanimivi pogledi na družbo so mi dali misliti, navdihujoči pa so bili tudi pomenki s sopotniki in ostalimi udeleženci.” Nejc Rozman, še en član slovenske odprave, se ESFL konference spominja takole: “ESFL konferenca je bila dobro organizirana, z zvenečimi imeni predavateljev v boju za svobodo in napredovanje libertarne misli. Večerno druženje z ostalimi udeleženci je brez dvoma vsakega od nas navdahnilo z upanjem na prihodnost. Prav tako smo eden drugemu dali precej novih idej in zamisli tako o splošni filozofiji svobode kot o možnosti širjenja taistih idej v svojih državah in v preostali svet. Takih konferenc se bom z veseljem udeleževal tudi v prihodnosti.”

Toda delo še zdaleč ni opravljeno. Lahko smo zadovoljni s konferenco toliko, da jo vzamemo kot odlično odskočno desko za nadaljno delo. European Students For Liberty, ki deluje kot platforma za združevanje študentov in študentskih skupin širom Evrope preko organiziranja konferenc, deljenja brezplačnih knjig in izobraževanja bodočih vodij, že zavzeto išče nove člane svojega izvršnega odbora, pred kratkim pa so se odprle tudi prijave za drugo generacijo lokalnih koordinatorjev, ki bodo svoje ideje, znanje in izkušnje ponesli do svojih kolegov in prijateljev na univerzah po Evropi. Pridružite se nam!